Sunday, April 17, 2011

tips syarahan spontan

Banyak yang memberi feedback pada ana mengenai bagaimana utk memberi yg terbaik utk syarahan spontan.. khusus pengalaman ana pada Majlis Tadarus AlQuran (MTQ) yg lalu,, ana kongsikan di sini beberapa tips yg boleh diguna pakai..Syarahan spontan memperlihatkan kemampuan sebenar peserta itu..tidak ragu2 ana katakan di cni utk menjadi penyampai yg baik..ilmu agama perlu di dada,,hehe..

Secara umum..
Syrahan spontan perlu mempunyai 3 bhgian..


1-pendahuluan yg terdiri drpada pengenalan tajuk seperti definisi..

2- minima 3 isi utama yg perlu dtg bersama huraian,nas 2 sama ada ayat AlQuran atau hadis nabi,juga pengukuhan fakta yg terdiri drpd isu semasa(lebih mantop la)..

3-penutup syrahan yg serba ringkas tapi padat dgn pengajaran(kebiasaannya ramai peserta memilih utk menggunakan teknik seruan dan memberi pengajaran dari tajuk)

Bagi syarahan spontan..peserta akan mencabut tajuk ..setelah dibacakan tajuk yg telah dipilih,,peserta akan diberi masa berfikir selama 2 minit...
Wah! 2min utk 3 isi??mampukah??
Sebenarnye 2 min itu sudah memadai jika peserta  mempunyai keyakinan yg tinggi dan mengurangkan sedikit ketegangan dan kegerunan dlm hati..hehe..

Teknik utk mencangkul isi~~

Contoh tajuk- AlQuran pembentuk generasi bertaqwa.

Sebelum mencangkul idea lg dgn lebih mendalam..pastikan ttpkan kata kunci utama dr tajuk tersebut..
Saya memilih kata kunci langkah-langkah.. (jadi sy perlu menjawab persoalan dlm minda sy bagaimanala dgn AQ ni generasi yg bertaqwa dpt dibentuk???)
Teruslah menconteng dalam kertas yg diberi tu idea2 yg terkeluar secare ringkas dan padatnye

Pend: AQ kalam Allah yg bermukjizat mengandungi pelbagai ilmu dan pengajaran diwahyukan kpd Nabi Muhammad SAW..pembentuk didefinasikan sebagai yang melahirkan bla bla bla..  generasi bertaqwa pula bermksud  bla bla bla bla~~

Isi 1-manusia tidak akan sesat  lalu lahirlah generasi bertaqwa.
Nas:hadis nabi..kami tinggalkan kepada kamu  2 perkara.. AQ dan assunnah..kamu tidak akan sesat slagi berpegang dgnnya.. (sumber: buku teks PQS  ting 4 –pengajian hadis)
*tak der font jawi la nk type kan nas ni..

Isi 2-mendapat hidayah Allah dari AQ lalu dpt melahirkan generasi bertaqwa
Nas:surah 41 ayat 33 atau surah Al a’raf ayat 178

Isi 3-Aiquran menteteramkan hati  lalu melahirkan generasi yg produktif
Nas:surah Almu’minun ayat 1-2.

Penutup..tarik hati2 penonton semua utk menghayati bagaimana buruk padahnye jika Aq tidak dihati..beri pengajaran yg terbaik  ttg hebatnye AQ..

Mudah kan??  Jadi kepada yg bertanya-tanya sebelum ni..bolehlah guna2kan teknik ni..
InsyAllah ana sentiasa mendoakn kejayaan semua yg telah bertanya..wassalam~~

p/s:ok cam bse ape2 persoalan boleh komen dcni..atan fb ana atau emel ana..atau di shoutbox saje..

klik juga cni utk cth syarahan agama MTQ


3 comments:

  1. Assalamualaikum ;D....blog awok ni yang baru ke?? Hehe...thanks sbb share tips2 ni...begune sangat...slase ni sy ade pertandingan syarahan. ...lawan klas2 je...nk wat yg ringkas tp padat...hehe...thank you again...;)

    ReplyDelete
  2. Terima kasih atas tips ini. Sgt bermanfaat alhamdulillah. Sbtu ini saya ada pidato. Saya mmg lemah dlm mncari isi pnting ketika pidato spontan..

    ReplyDelete